Skip to content

bukpop-85

bukpop|78|79|80|81|82|83|84|85

Bukpop ’85:
Golden Earring, jazz en de nieuwste muzikale stromingen

 

Het eerste weekend van juli (vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7) heeft in Heiloo wederom het Bukpop-festival plaats. Klinkende namen uit de wereld van de jazz- en popmuziek komen naar Heiloo: Golden Earring bijvoorbeeld neemt de zaterdagavond voor z’n rekening in de tent aan de Omloop. De vrijdag is evenals vorig jaar ingeruimd voor de liefhebbers van de jazz. De Harbour Jazz Band en het Ad Vanderhood Quartet zijn de hoofdgerechten van het jazz-menu. Zondagmiddag, vanaf 13.00 uur, is er een free festival met vijf new wave groepen, waaronder Claw Boys Claw, The Thought en Social Security. Op zondag is er vrij entree; de voorverkoop voor kaarten voor vrijdag en zaterdag gaat volgende week van start.
Swing’in Heiloo is de naam van het mini-jazz-festival op vrijdag 5 juli. Het plaatselijke element is die avond in tweevoud aanwezig. Allereerst door een optreden van Caecilia Big Band, waarvan eerdere optredens tijdens het voor de vereniging zo drukke jubileumjaar (Caecilia bestaat inmiddels 60 jaar) zeer succesvol waren. Ten tweede door het optreden van het Ad Vanderhood Quartet, dat in de regio Alkmaar haar bakermat en dus haar trouwste fans heeft en waarvan drummer Erik Nap op en top Heilooënaar is. De laatste jaren breidt de bekendheid van het kwartet onder leiding van klarinettist Ad Vanderhood zich enorm uit. De twee grammofoonplaten ‘Invitation to a party 1 & 2’ dragen daartoe bij. De muziek: evergreens, die getypeerd worden door de soft swing, lichtvoetig zijn en nooit zwaarwichtig worden.
Klarinettist Ferdi Meyer staat
aan het hoofd van de Harbour
Jazz Band, een van origine Rot-
Barry Hay van Golden Earring tijdens Bukpop ’85.
terdamse band, die al in 1956 jazz-festivals in binnen- en bui-
werd opgericht. De lijst van tenland, toernees in Europa en
hoogtepunten van de band is te ook Azië en Canada, radio-
lang om hier weer te geven. Vele optredens onder andere voor de
eerste prijzen op internationale NCRV en enkele platen werden

opgenomen. De Harbour Jazz Band is het sluitstuk van de eerste Bukpop-avond. die om 20.30 uur begint.

Golden Earring
bukpop85zaterdag-poster
Wat moet je eigenlijk nog over Golden Earring zeggen. In twintig jaar tijd groeide uit een Haags amateurbandje een formatie met wereldwijde faam en erkenning. Er werden negentien elpees gemaakt, waarvan er negen met een gouden plaat beloond werden. Driemaal ontving de Earring een Edison, de laatste in april van dit jaar. Als enige Nederlandse band kreeg Golden Earring permanent voet aan de grond in Amerika. Aanbiedingen uit de V.S. worden op moment echter afgewezen, omdat de leden van de band, George Kooymans, Barry Hay, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk, eerst hun twintigste elpee willen voltooien alvorens zij aan een dertiende Amerikaanse toernee beginnen.
Organisatoren van andere popfestivals in Noord-Holland hebben de mensen van Bukpop verweten dat met het inhuren van Golden Earring in feite het festival-idee is verlaten. Echter, niets is minder waar. Door de komst van Earring wordt het mogelijk om zondag een free festival (gratis entree) te houden.
In het voorprogramma van Golden Earring speelt de formatie Boom Boom Mancini, waarin oud-leden van Jan Rot en Urban Heroes spelen. George Kooymans is bezig om met deze groep op het eigen label van Golden Earring een elpee op te nemen.

Free festival

bukpop85zondag-poster

Strange Day, The Scabs, Claw Boys Claw, The Thought en Social Security. Vijf hedendaagse bands, die samen het free festival tijdens Bukpop op zondag 7 juli voor hun rekening nemen vanaf 13.00 uur. Geen voorverkoop, geen fikse entree-prijzen, maar een gratis toegankelijk muziekfeest in de tent aan de Omloop voor liefhebbers van de modernste stromingen in de popmuziek.
Een korte blik in de
wave-keuken.
Claw Boys Claw-zanger Peter Tebos tijdens her Bukpop Free Festival.
Claw Boys Claw is een Amsterdamse formatie, die in 1982 startte. Eind 183 won de band een talentenjacht, met het geld daarvan werd voor één middag een studio gehuurd en binnen drie uur werden twaalf nummers op de band gezet, hetgeen resulteerde in de elpee Shocking Shades of Claw Boys Claw. De muziek: garagerock van het hoogste Nederlandse niveau.
The Scabs presenteren zich als angry young men, die na enkele jaren speurwerk in de resten van de punk hun eigen muziekstijl vonden. Niet over de wanhoop, maar over het alternatief handelen hun teksten, waarbij strijdbaarheid het uitgangspunt is. Sinds ’81 gebben The Scabs zes singles uitgebracht en drie elpees en werd er opgetreden met De kreuners en op het Torhout/Werchter festival.
Tot slot Social Security (in een volgende Uitkijkpost volgt meel informatie over de andere twee bands), een band die in 1983 werd opgericht als een vereniging. Twee platen zagen het levenslicht, Secureality en Dancin’ Head. Voor de recensieschrijvers een lastige taak hun mening te geven. Vergelijkingen werden gemaakt met Peter Gabriel, A Flock Of Seaguils, Godley and Creme en Fad Gadget, maar de leden van Social Security ontkenden deze namen als bron van inspiratie. Het is wel een duiding wat betreft de muziek, die tijdens het Bukpop Free Festival ten gehore gebracht zal worden: power-pop, oftewel snelle korte songs, waarbij het geluid van synthesizers een belangrijke rol speelt.